Wat is PCOS en hoe herken je Poly Cysteus Ovarium Syndroom?

Wat is PCOS
29 jan, 2021

Al vanaf het begin van mijn menstruatie menstrueer ik onregelmatig. Waar een ‘normale’ vrouw maandelijks een eisprong heeft had ik ‘m eens in de 2 á 3 maanden. Omdat die menstruaties altijd gepaard gingen met veel bloedverlies en hevige pijn ben ik al vrij snel op advies van de huisarts aan de pil gegaan. (Dit is hun eerste interventie dus hé, hoe verzinnen ze het??!!!)

Dit ging goed totdat ik in 2013 een trombose been ontwikkelde. Roken en pilgebruik werd destijds gezegd. Ik stopte met de pil, vond roken toen nog te lekker om mee te stoppen 😉. Pilgebruik zonder roken geeft trouwens ook kans op trombose. Het zijn synthetische hormonen waar jonge meiden/ vrouwen oestrogeendominatie van kunnen krijgen en hierdoor is er verhoogde kans op trombose!

Omdat ik was gestopt met de pil en mijn cyclus ver te zoeken was ben ik op een gegeven moment naar de huisarts gegaan. Ik maakte me toch wat zorgen, aangezien ik voor de toekomst een grote kinderwens had. Van de huisarts moest ik een half jaar lang mijn cyclus bijhouden. Dit heb ik gedaan. In dat half jaar had ik maar 3 x gemenstrueerd (gemiddelde cyclus van 56 dagen). Er van uitgaande dat een ‘normale’ cyclus 28 dagen is. De huisarts gaf aan dat ik bij een kinderwens die binnen een half jaar niet beantwoord werd, terug moest komen, dan zou onderzoek bij gynaecoloog nodig zijn. Tevens zei ze nog effe snel; maak je niet druk, toch lekker dat je niet zo vaak ongesteld bent? Menig vrouw zou jaloers zijn. (dit wijst wel op het feit dat ze er niet genoeg kennis van heeft, want een hormonale disbalans is alles behalve jaloers op te zijn)

Ik maakte me wel wat zorgen, want wat als ik nu geen kinderen kon krijgen. Of dat het moeilijker zou gaan….. Deze gedachte kon ik gelukkig ook weer vrij snel loslaten, daar waar ik op dat moment nog geen kinderwens had.

Het zorgde er wel voor dat ik makkelijker werd met anticonceptie, het zou bij ons toch niet van een lijen dakje gaan. Maar een maand na het bezoek aan de huisarts was ik zwanger. Holy Moly?!!>!?!? Hoe was dit nu weer mogelijk? Een schrik, maar natuurlijk wel vanaf dag 1 super blij!!

Tijdens mijn eerste zwangerschap (Yfke) last van algemene kwaaltjes. Maar verder best oke. Tijdens de zwangerschap van mijn tweede dochter Jeske begonnen de kwalen erger te worden. Extreem misselijk en super moe. En als ik at werd ik alleen maar minder. Ik ging bijhouden welke voeding ervoor zorgde dat ik mij zo akelig voelde. Op mijn werk (ik ben docent verpleegkunde) vroeg ik de studenten of ze een bloedsuikercheck bij mij wilden doen. Hieruit bleek dat de bloedsuiker veel te hoog was. Met dit gegeven ben ik vervolgens zelf op onderzoek uitgegaan. Na het eten van brood voelde ik mij intens moe en kreeg hoofdpijn. Maar ook na het eten van suikers gebeurde dit. Ik weet nog dat ik een paar likjes van mijn dochter haar softijs nam, ik reageerde er gelijk op > hoofdpijn, misselijk, moe. Dit was er dus aan de hand. Ik reageerde extreem op bepaalde koolhydraten en suikers. In overleg met de gynaecoloog is toen een OGTT (glucose test) verricht. Dit bevestigde inderdaad mijn gevoel > zwangerschapsdiabetes. In eerste instantie vonden ze dit bijzonder, ik had toch helemaal geen overgewicht? Diabetes komt niet voor in de familie. Hoe kan ik nu zoiets ontwikkelingen?? Domme pech noemden de artsen het.

Ik ben me er toen zelf meer in gaan verdiepen en had steeds het ‘ohhh vandaar’ gevoel. Ik herkende mij in zoveel aspecten. De reactie (domme pech) van de arts geeft heel duidelijk weer waarom er niet voldoende kennis is van leefstijlgeneeskunde. Klinisch zie ik er ‘goed’ uit, geen obesitas in ieder geval. Maar er zijn meer oorzaken voor het krijgen van zwangerschapsdiabetes. Ik ging op onderzoek uit en zo kwam ik bij PCOS uit. Een syndroom waarbij je een onregelmatige menstruatie hebt en waarbij teveel te veel eiblaasjes in de eierstokken zitten die niet tot rijping kunnen komen.

Wat is PCOS?

Bij dit syndroom zijn de waarden van verschillende hormonen in je lichaam verhoogd of juist verlaagd. Dit heeft als gevolg dat het proces van rijping van de eiblaasjes verstoord is, waardoor er in de eierstokken kleine met vocht gevulde blaasjes ontstaan. Dit worden ook wel follikels genoemd. Het gevolg hiervan is dat er gedurende langere tijd geen eisprong plaats kan vinden, waardoor je een verminderde vruchtbaarheid hebt en niet menstrueert. De oorzaak van PCOS is onduidelijk. Maar waarschijnlijk heeft het te maken met een verstoring in de aanmaak van hormonen in de eierstokken.

Het is nog niet helemaal duidelijk waardoor PCOS wordt ontwikkeld. De meeste vrouwen komen erachter als ze stoppen met de pil en een kinderwens hebben. Echter er zijn wel een aantal aanwijzingen dat het te maken heeft met; insulineresistentie (pieken in je bloedsuikerspiegel), overgewicht, stress of genetische achtergrond.

De gevolgen van PCOS zijn niet niks. Zo kun je er onvruchtbaar door raken, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten door ontwikkelen, maar ook diabetes type 2 kan ontstaan. Gevolgen die je niet moet onderschatten!!

Symptomen van PCOS

Daarnaast horen onderstaande klachten hierbij (je hoeft overigens niet van alle symptomen last te hebben):

  • Acne (verhoogde talgproductie)
  • Overbeharing (donshaartjes op mijn gezicht)
  • Overgewicht / moeite met afvallen
  • Stemmingswisselingen
  • Haaruitval
  • Uitblijven van menstruatie / onregelmatige menstruatie
  • Insulineresistentie
  • Extreme drang naar zoet / schommelende bloedsuikerspiegel
  • Vermoeidheid

Met dit gegeven heb ik hulp gezocht bij een hormooncoach in Amsterdam. Ze heeft mij doen inzien wat voor invloed voeding heeft op je gezondheid en hormonen. Ik ben vervolgens aan de slag gegaan met deze leefstijlverandering. De meeste klachten verdwenen. Ik was verbaasd dat voeding in combinatie met juiste supplementen dit kon bewerkstelligen. Ik had meer energie, mijn haaruitval was minimaal en mijn menstruatie was weer regelmatig. Zo lang ik regelmatig ontspan, gezond en voedzaam eet, regelmatig beweeg en ontspan en de juiste supplementen suppleer voel ik mijn goed. Maar als één factor uit balans is treden de klachten ook weer vrij snel op. Dan krijg ik weer extreme bloedsuikerschommelingen, cravings naar zoet/chocola en onzuivere huid. Dit wil ik niet. Daarom ben ik volgens de 80/20 regel gaan leven. Zoveel mogelijk balans in leefstijl en voeding, zodat ik de hele wereld aan kan 🙂

Ik ben mij zelf gaan verdiepen in de hormonen, voeding en leefstijl. Heb veel gelezen en ben een opleiding gaan volgen (hormoontherapeut en orthomoleculaire voeding en suppletie) zodat ik andere vrouwen ook kan helpen om zich weer fit, gezond, happy en energiek te voelen (zonder medicatie)!

Herkenning

Ik ben mij zelf gaan verdiepen in de hormonen, voeding en leefstijl. Heb veel gelezen en ben een opleiding gaan volgen (hormoontherapeut en orthomoleculaire voeding en suppletie) zodat ik andere vrouwen ook kan helpen om zich weer fit, gezond, happy en energiek te voelen (zonder medicatie)! Dus heb je last van een uitblijvende menstruatie, PMS of herken je een van de andere bovenstaande symptomen? Ik kan je helpen je hormonen weer in balans te krijgen door middel van een persoonlijk plan met de juiste voeding, leefstijl en eventueel supplementen.

Lees ook

GeZONd zonnen

GeZONd zonnen

De zon is fijn. Meer dan fijn. GeZONd zelfs. Want door de zon maken we belangrijke hormonen en vitamines (vitamine D) aan. Maar wanneer we niet verstandig zonnen, kunnen we ons er ook akelig door voelen. Jij herkent het vast wel; door de warme dagen kun je je...

Hooikoorts

Hooikoorts

Ben jij één van die miljoen Nederlanders die last heeft van hooikoorts klachten? Of ben jij een mogelijke kandidaat om hooikoorts te ontwikkelen? Er komen namelijk jaarlijks veel nieuwe gevallen bij. Zelfs op oudere leeftijd kun jij nog hooikoorts...

Artikel over FAMAZING in Leeuwarder Courant

Artikel over FAMAZING in Leeuwarder Courant

Angelique, Janette en 73 andere vrouwen leren over zelfliefde in Bakkeveen Yoga, ademwerk en leren hoe voeding invloed heeft op hoe je je voelt. Vijfenzeventig vrouwen hielden zich in Bakkeveen de hele dag bezig met zelfliefde. Op het terras van restaurant De...

ONTVANG GRATIS
INGRID’S INSPIRATIEMAILS

In mijn inspiratiemails geef ik tips, inzichten en deel ik handige weetjes over hoe jij de beste versie van jezelf kan worden. Vul hieronder je gegevens in ontvang Ingrid’s inspiratie maandelijks in je inbox!