GeZONd zonnen

Ingrid Wassenaar | hormoon en gezondheidsexpert
29 jun, 2023

De zon is fijn. Meer dan fijn. GeZONd zelfs. Want door de zon maken we belangrijke hormonen en vitamines (vitamine D) aan. Maar wanneer we niet verstandig zonnen, kunnen we ons er ook akelig door voelen. Jij herkent het vast wel; door de warme dagen kun je je lamlendig voelen. Of moe, ervaar je hoofdpijn of misschien zelfs misselijkheid. Want wanneer het te heet is verliezen we een hoop magnesium en andere belangrijke mineralen. Door het transpireren, maar ook omdat magnesium nodig is voor de aanmaak van vitamine D ☀️ Je kunt je dan rozig en suf voelen. Maar ook enorm last krijgen van onrustige benen of trillend ooglid.

Herken jij deze klachten?

Neem dan wat extra magnesium wanneer het warm is. Ik neem elke ochtend de magnesium van Energetica Natura klik hier voor 10% korting op Acti Mag Plus, en wanneer het warm is ’s avonds nog een half schepje!   

🧂Daarnaast neem ik ‘s ochtends en ‘s avonds een glas water met een half theelepeltje Keltisch Zeezout. Dit natuurlijke zeezout bevat vele mineralen en spoorelementen en is arm aan Natrium (dus je hoeft niet bang te zijn voor een hoge bloeddruk)!

👵🏻Het verliezen van vocht heeft ook effect op je huid. Je huid wordt droger en minder soepel.
Voor m’n gezicht gebruik ik regelmatig de Hydratie spray (onderdeel van de 3 Step Beauty Ritual van @lois_lee_pureskinfood (Gebruik code: ingridglow voor 10% korting!)  Of check de Summerdeals, diverse producten in travelkit verpakking.
Daarnaast smeer in m’n gezicht in met een meukvrije zonnebrand op basis van mineralen en als ik vol in de zon zit bedek ik mijn gezicht altijd met een hoedje. (Lees hieronder meer over zonnebrand)

💦Hydratatie van binnenuit doe ik door voldoende water te drinken. Daarnaast neem ik hydraterende voeding zoals; watermeloen🍉, komkommer🥒, ananas🍍, radijsjes en bleekselderij! Heerlijk om hier ook salades mee te maken.

Ps. Wanneer je op vakantie bent, neem dan regelmatig een duik in de zee. De zee bevat veel mineralen!

De beste bescherming tegen invloeden van buitenaf (zonschade), creëer je van binnenuit!

Als Nederlanders zien wij weinig zon en wanneer we dan in de zomer richting Spanje gaan duiken we met dat witte lichaam direct op dat zonnebedje om lekker te bakken. Logisch dat er een flinke toename is van huidkanker. Het hele jaar door zitten we bepakt achter onze laptop onder de TL verlichting en de zon zien we bijna niet meer. Er vindt geen geleidelijke zontraining plaats. Tel daarbij ook nog even op dat we ons lichaam niet meer voeden, maar vullen en het is logisch dat ons immuunsysteem niet sterk genoeg is om ons te beschermen tegen de zon.

Het hele jaar door….

Ik zorg ervoor dat ik het hele jaar door in contact ben met de zon. Mijn lichaam went zo aan de zon. Ga in de lente al lekker veel naar buiten. Bouw rustig op met de zon. Ik smeer me NIET gelijk in wanneer ik in de zon ga. Ik zorg voor voldoende bescherming van binnenuit en hierdoor verbrand ik niet direct. Ik smeer mij het eerste half uur niet in (uitgezonderd mijn gezicht). Zo kan ik goed eerst mooi vitamine D aanmaken.

Door voldoende antioxidanten te nemen zorg je ervoor dat je je lichaam beschermd tegen de vrije radicalen (UV straling). Vroeger had ik standaard elke zomer zonneallergie. Mijn lichaam had te weinig antioxidanten om mij te beschermen.

Ik eet ook voeding die rijk is aan antioxidanten. Antioxidanten zitten onder andere in:

 • Broccoli
 • Rode bietjes
 • Zoete aardappel
 • Blauwe besjes
 • Frambozen en aardbeien.

Je zult zien dat je minder snel verbrand en egaler bruin wordt als je de regenboog gaat eten. Het eten van suikers (en te weinig groenten) en bewerkte voeding kunnen er dus voor zorgen dat je sneller verbrand en een kwetsbaarder immuunsysteem ontwikkeld.


Ik smeer goed en meukvrij!

Wat smeer jij?

☀️ Zonnebrand beschermt ons huid. Maar de meeste zonnebrand bevat super veel chemicaliën. En alles wat je op je huid smeert absorbeert en komt in je lichaam. Hallo overbelaste lever! Gebruik dus het liefst meukvrije zonnebrand.

Ik krijg vaak de vraag: Wat smeer jij?

 

Mijn favoriete producten:

 • Voor mijn gezicht gebruik ik het hele jaar door de @lois_lee_pureskinfood screen sun screen voor bescherming tegen o.a. UV én blauw licht van laptop en smartphone (Gebruik code: ‘ingridglow’ voor 10% korting bij je bestelling.)
 • Wanneer ik zomers meer blootgesteld word aan zonlicht smeer ik mijn gezicht in met SMPL. (Gebruik code:ingridXsmpl voor 15% korting) of Squalan (Gebruik code: ingrid15 voor 15% korting)
 • Daarnaast gebruik ik (wanneer ik make-up draag) ook wel de SundayBrush, dit is een mineralen make-up met factor 50 erin verwerkt.
 • Voor de kindjes en de rest van mijn lichaam gebruik ik @ikskinperfection (ruikt ook nog eens alsof je uit een kuuroord stapt).

  Andere tips voor zonnebrand:

  ●  Weleda (ook in kids vorm)
  ●  Biosolis kids (wel iets witte waas)
  ●  Hara
  ●  Loveli

Waar moet je op letten?

Eigenlijk heel eenvoudig. Natuurlijke zonnebrandcrème met gebruik van mineralen filters. Voorbeelden zijn; Zinkoxide, titanium dioxide en aluminium oxide. (zonnebrand op basis van mineralen is de SPF max 30 > factor 30 beschermt de huid voor 95% tegen de zon (factor 50 beschermt voor 97%, een minimaal verschil dus) en wordt door KWF aangeraden voor (zeer) lichte huidtypes.)

Verder is het nog belangrijk:

☀️Dat je je natuurlijk je je gezonde verstand moet gebruiken. Niet als een malle non stop ‘bakken’ met je nog té witte lichaam die nog geen zon heeft gezien. Bouw het langzaam op. En vermijd de uren waar de zon het krachtigst is!

☀️ Smeer je niet direct in wanneer je buiten bent. Ik adviseer vaak het eerste halfuur onbeschermd te genieten van de zon. Op deze manier maak je beter vitamine D aan. (wel afhankelijk van je huidtype en of je voldoende bescherming van binnenuit hebt)

☀️ Aloë Vera na het zonnen. Doet wonderen voor de droge huid en wanneer je toch iets verbrand bent.

☀️ Skip je zonnebril af en toe. Je brein denkt (met zonnebril) dat het avond is en zo werkt je beschermingsmechanisme minder goed.

Maar bovenal; geniet van de ☀️ en van elkaar. De zon maakt het leven een stukje leuker en gezelliger💖

Wees verstandig, maar geniet van de zon, want die is super geZONd.

Lees ook

Hooikoorts

Hooikoorts

Ben jij één van die miljoen Nederlanders die last heeft van hooikoorts klachten? Of ben jij een mogelijke kandidaat om hooikoorts te ontwikkelen? Er komen namelijk jaarlijks veel nieuwe gevallen bij. Zelfs op oudere leeftijd kun jij nog hooikoorts...

Artikel over FAMAZING in Leeuwarder Courant

Artikel over FAMAZING in Leeuwarder Courant

Angelique, Janette en 73 andere vrouwen leren over zelfliefde in Bakkeveen Yoga, ademwerk en leren hoe voeding invloed heeft op hoe je je voelt. Vijfenzeventig vrouwen hielden zich in Bakkeveen de hele dag bezig met zelfliefde. Op het terras van restaurant De...

Time to detox!🙌

Time to detox!🙌

Time to detox 🙌 De afgelopen 3 dagen heb ik de 3-daagse detox van @freciousslowjuice ondergaan. Ik zal jullie uitleggen waarom ik zo’n twee keer per jaar een detox kuurtje doe. Waarom een detox? Ons lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan vele belastende stoffen...

ONTVANG GRATIS
INGRID’S INSPIRATIEMAILS

In mijn inspiratiemails geef ik tips, inzichten en deel ik handige weetjes over hoe jij de beste versie van jezelf kan worden. Vul hieronder je gegevens in ontvang Ingrid’s inspiratie maandelijks in je inbox!