Hoe voorkom je klachten tijdens de menopauze?

Orthomoleculair voedingstherapeut Ingrid Wassenaar
29 jan, 2021

Orthomoleculair voedingstherapeut Ingrid WassenaarVandaag is het de dag van de menopauze. En hoe kan het dat de ene meer klachten van deze periode ervaart dan de ander? Is het puur geluk of heb je hier invloed op?

De premenopauze

Voordat je in de menopauze zit heb je eerst de premenopauze moeten doorstaan. Wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee begrippen?

Vanaf je ongeveer je 38e levensjaar neemt de voorraad eicellen in de eierstokken flink af en hierdoor slinkt de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron aanzienlijk. Het begint te rommelen in je lichaam. Emotionele en fysieke veranderingen worden merkbaar. Je kunt bijv minder goed tegen drukte en lawaai, je kunt last krijgen van stemmingswisselingen en vermoeidheid. Je bent gevoeliger voor stress, slaapt slechter en je menstruatie is heftiger.

Premenopauze is dus de periode vóór je laatste menstruatie. Je hormonen gaan steeds meer schommelen. Menopauze is het moment dat de laatste menstruatie is geweest en je niet meer vruchtbaar bent.

Hoe voorkom je klachten tijdens de menopauze?

Sommige vrouwen merken er niets van. Anderen vrouwen wel. Hoe dichter je bij de menopauze komt hoe meer veranderingen je rond de menstruatie meemaakt.

Toch kun je er wel iets aan doen om straks minder problemen te hebben. Vitaliteit is de sleutel. De meeste vrouwen denken dat de overgang zo rond je vijftigste plaatsvindt. Maar vergeten de premenopauze die er aan vooraf gaat. Het is daarom verstandig om al eerder er aan te denken. Want wie goed voor zichzelf zorgt, heeft een veel grotere kans om goed door de overgang te rollen.”

Maar hoe zorg je dan goed voor jezelf?

Zorg ervoor dat je gezond eet, suikers zoveel mogelijk laten staan, genoeg beweegt, je rust neemt, plezier maakt en goed in je vel zit.

Dus vraag je maar eens af: hoe fit voel ik me nou eigenlijk, eet ik gezond, slaap en beweeg ik voldoende, ben ik humeurig, hoe verloopt mijn cyclus en past deze anticonceptie nog bij mij? Heb je overgewicht, veel last van je ongesteldheid of pms-klachten? Al deze situaties zijn risicofactoren. Doe je daar niks mee, dan krijg je dat straks dubbel zo hard terug in de vorm van meer overgangsklachten.”
“Eet meer groene groenten en laat suikers en alcohol staan. Ga sporten en ontspan regelmatig”.

Een van de grootste boosdoeners is het gebrek aan ontspanning. Stress valt niet altijd te vermijden in de huidige maatschappij. De stress wegnemen is daarom ook erg lastig. Maar wat je wel kunt doen is regelmatig te ontspannen. Je bijnieren vangen de terugloop van oestrogenen op tijdens de overgang. Als je continue gestrest bent dan zijn de bijnieren vooral bezig met adrenalineproductie en kunnen ze zich niet op de oestrogenen focussen. Hierdoor krijg je allerlei klachten. Het is niet voor niets dat er regelmatig huwelijken stranden tijdens een overgang.

Wist je wel dat je van een slechte leefstijl ook stress kunt ervaren? Je lichaam ziet dit als stress. Er ontstaan laagdradige ontstekingen waardoor het cortisol van je lichaam omhoog gaat en wat dus voor je lichaam stress betekent. Dus naast goed te ontspannen is het ook erg belangrijk om naar je voeding te kijken. De grootste boosdoener is natuurlijk suiker. Wist je ook dat suiker terug te vinden is in 90% van al je boodschappen? Dan heb ik het dus niet over de suikerklontjes in je koffie of thee.

Suiker zorgt voor de aanmaak van insuline. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel. Je lichaam slaat deze suiker op in vet. En tijdens de overgang wordt dit vet opgeslagen rondom je buik. Maar dat is niet alles. Deze schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen klachten zoals: opvliegers, vermoeidheid, stemmingswisselingen of slaapproblemen uitlokken of verergeren. Suiker zit in veel meer voedingsmiddelen dan je denkt, zoals bewerkte koolhydraten (pasta, wit brood, etc.)

Blue Zones

Wel eens van de Bleu Zone gehoord? Het blijkt dat de vrouwen daar weinig tot geen klachten ervaren van de overgangsperiode. Hoe dat kan? Dit heeft te maken met hun leefstijl.

Het leven in de Bleu Zone (voorbeelden zijn Japan en Sardinie) is grotendeels zonder stress met een gezonde actieve leefstijl in combinatie met gezond eten. Het gemeenschappelijke kenmerk van alle Blue Zones in de wereld is dat men puur eet en geen bewerkte producten uit de fabriek.

Lees ook

GeZONd zonnen

GeZONd zonnen

De zon is fijn. Meer dan fijn. GeZONd zelfs. Want door de zon maken we belangrijke hormonen en vitamines (vitamine D) aan. Maar wanneer we niet verstandig zonnen, kunnen we ons er ook akelig door voelen. Jij herkent het vast wel; door de warme dagen kun je je...

Hooikoorts

Hooikoorts

Ben jij één van die miljoen Nederlanders die last heeft van hooikoorts klachten? Of ben jij een mogelijke kandidaat om hooikoorts te ontwikkelen? Er komen namelijk jaarlijks veel nieuwe gevallen bij. Zelfs op oudere leeftijd kun jij nog hooikoorts...

Artikel over FAMAZING in Leeuwarder Courant

Artikel over FAMAZING in Leeuwarder Courant

Angelique, Janette en 73 andere vrouwen leren over zelfliefde in Bakkeveen Yoga, ademwerk en leren hoe voeding invloed heeft op hoe je je voelt. Vijfenzeventig vrouwen hielden zich in Bakkeveen de hele dag bezig met zelfliefde. Op het terras van restaurant De...

ONTVANG GRATIS
INGRID’S INSPIRATIEMAILS

In mijn inspiratiemails geef ik tips, inzichten en deel ik handige weetjes over hoe jij de beste versie van jezelf kan worden. Vul hieronder je gegevens in ontvang Ingrid’s inspiratie maandelijks in je inbox!