Artikel over FAMAZING in Leeuwarder Courant

Artikel over FAMAZING in Leeuwarder Courant, 27 mei 2023
27 mei, 2023

Angelique, Janette en 73 andere vrouwen leren over zelfliefde in Bakkeveen

Yoga, ademwerk en leren hoe voeding invloed heeft op hoe je je voelt. Vijfenzeventig vrouwen hielden zich in Bakkeveen de hele dag bezig met zelfliefde.

Op het terras van restaurant De Slotplaats zitten ongeveer twintig vrouwen te luisteren naar organisator Ingrid Wassenaar. Ze maken aantekeningen en foto’s van de meest interessante dia’s.

De spirituele dag is net gestart met kombucha als welkomstdrankje. De vrouwen hebben zich nu opgesplitst. De ene groep is bezig met yoga, de ander zit in de bossen ademoefeningen te doen en de laatste luistert naar Wassenaar, die vertelt over voeding.

Zelfbenoemde Master in Happiness Maartje Derksen startte de dag. ,,Maartje bracht gelijk een dosis geluk mee”, vindt Wassenaar. ,,Ze stelde zich kwetsbaar en open op. Nu durven de deelnemers dat ook te doen.” Derksen knikt. ,,Het was emotioneel. Mijn man heeft dertien jaar geleden zelfmoord gepleegd.” Toen stond ze er ineens alleen voor, samen met haar drie kinderen. ,,In zijn afscheidsfilmpje zei hij: ‘Zorg dat je weer gelukkig wordt met de jongens.’”

‘Het is verantwoordelijkheid nemen voor je geluk’

Door lezingen te geven probeert Derksen haar kennis door te geven hoe zij na het verlies weer gelukkig werd. ,,Het zijn piepkleine stapjes. Je moet zoveel mogelijk in het nu leven en die fijne ‘nu momentjes’ sparen. Het is de hele dag bewust kiezen. Als ik me irriteer aan de energie van een ander, is het aan mij wat ik ermee doe. Ik kan het ook van me af laten glijden. Het is verantwoordelijkheid nemen voor je geluk.”

De lezing van Wassenaar over hormonen, voeding en stemmingswisselingen kan op veel herkenning rekenen van de luisteraars. ,,Bijna bingo”, zegt een van de vrouwen over het rijtje aan verschillende klachten zoals moeheid, darm- en menstruatieklachten, dat Wassenaar opnoemt.

‘Wees lief voor jezelf’

,,Ik wil dat de vrouwen hier met een grijns naar buiten lopen”, zegt Wassenaar. ,,En dat ze onthouden dat ze lief voor zichzelf moeten zijn. Mild. We hebben nu eenmaal veel hormoonschommelingen en we moeten veel van onszelf. Kom uit je hoofd en luister naar je gevoel. Wees niet te hard voor jezelf.”

Wassenaar bedacht het evenement, genaamd Famazing, zes weken geleden. ,,Ik ben heel impulsief”, lacht ze. ,,Ik was hier aan het eten en dacht: dit moet ik doen en dan moet het hier. Op sociale media heb ik veel contact met mijn volgers, maar in het echt had ik ze nog niet gezien. Heel leuk om iedereen te ontmoeten.”

‘Yoga is een heilig uurtje’

Een van die volgers op Facebook is Janette Kramer (60). Samen met haar vriendin Angelique Reitsma (49) is ze net klaar met de yoga. De vriendinnen zijn ervaren yogi’s. ,,Dat is echt mijn moment”, zegt Kramer. ,,Daar zeg ik dingen voor af. Het is een heilig uurtje.” Reitsma: ,,Yoga is een cadeautje aan jezelf.”

Way of life

De twee zijn net begonnen met deze way of life van zelfliefde. ,,Het zijn nu nog stepping stones” , legt Kramer uit. ,,We gaan hierheen, ik doe yoga en volgende week bijvoorbeeld weer naar een retreat . Maar uiteindelijk moeten dat soort momenten van rust een way of life worden. Dat is nog een hele kunst.”

Kramer en Reitsma begonnen hiermee door veranderingen in hun privé en werksituatie. ,,Bij mij viel mijn werk weg”, vertelt Reitsma. ,,Iets groots valt weg en dan valt alles uit elkaar. Ik begon na te denken: wie ben ik? Is werk waarvoor ik op de aarde ben?” Kramer: ,,Een identiteitscrisis?” Reitsma knikt. ,,Ja, zo kan je het noemen.” Kramer kijkt bemoedigend naar haar vriendin. ,,Maar kijk hoeveel het je gebracht heeft.” Reitsma: ,,Ik ben heel blij met deze nieuwe versie van mezelf.”

Artikel over FAMAZING in Leeuwarder Courant, 27 mei 2023 - Foto LC Jilmer Postma

Artikel over FAMAZING in Leeuwarder Courant, 27 mei 2023 - Foto LC Jilmer Postma

Artikel over FAMAZING in Leeuwarder Courant, 27 mei 2023 - Foto LC Jilmer Postma

Artikel over FAMAZING in Leeuwarder Courant, 27 mei 2023 - Foto LC Jilmer Postma

Leeuwarder Courant, 27 mei 2023
Tekst: Myrddin Hilbrands
Foto’s: Jilmer Postma

Lees ook

GeZONd zonnen

GeZONd zonnen

De zon is fijn. Meer dan fijn. GeZONd zelfs. Want door de zon maken we belangrijke hormonen en vitamines (vitamine D) aan. Maar wanneer we niet verstandig zonnen, kunnen we ons er ook akelig door voelen. Jij herkent het vast wel; door de warme dagen kun je je...

Hooikoorts

Hooikoorts

Ben jij één van die miljoen Nederlanders die last heeft van hooikoorts klachten? Of ben jij een mogelijke kandidaat om hooikoorts te ontwikkelen? Er komen namelijk jaarlijks veel nieuwe gevallen bij. Zelfs op oudere leeftijd kun jij nog hooikoorts...

Time to detox!🙌

Time to detox!🙌

Time to detox 🙌 De afgelopen 3 dagen heb ik de 3-daagse detox van @freciousslowjuice ondergaan. Ik zal jullie uitleggen waarom ik zo’n twee keer per jaar een detox kuurtje doe. Waarom een detox? Ons lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan vele belastende stoffen...

ONTVANG GRATIS
INGRID’S INSPIRATIEMAILS

In mijn inspiratiemails geef ik tips, inzichten en deel ik handige weetjes over hoe jij de beste versie van jezelf kan worden. Vul hieronder je gegevens in ontvang Ingrid’s inspiratie maandelijks in je inbox!