Wat is insulineresistentie en wat doe je eraan?

Voeding en hormonen

Toen ik zwanger was van deze kleine knapperd werd er bij mij zwangerschapsdiabetes geconstateerd. De artsen vonden het gek, suikerziekte kwam niet in onze familie voor, ik had geen overgewicht en mijn voeding was ‘goed’. Ik werd voor de zekerheid toch nog maar naar een diëtiste gestuurd. Ik at zoals de gemiddelde Nederlander, ’s ochtends brood, af en toe een kwarkje voor de variatie, tussen de middag 3 stukken brood en ’s avonds aardappelen met groente of een pasta ofzo. De diëtiste kon dan ook niet iets geks vinden en hierdoor moest ik mezelf al vrij snel injecteren met insuline.

Hormonen en suiker

Ik bleef het zelf erg bijzonder vinden. Hoe kan ik nu aan de insuline moeten? Is er echt niets anders aan te doen? Mijn interesse in hormonen, voeding en leefstijl is toen ontstaan. Ik ben veel gaan lezen en kwam zelf al vrij snel tot de conclusie dat er meerdere hormonale verbanden zijn met suikerziekte, PCOS, insulineresistentie, stress, teveel testosteron, slaaptekort, voeding met hoog glycemische index etc etc.

Ik heb geen enkele arts hier iets over horen zeggen… Het was > bloedsuiker hoog, voeding goed; aan de insuline maar!

Inmiddels weet ik gelukkig precies hoe ik mijn hormonen in bedwang kan houden. Maar het schijnt dat de gemiddelde Nederlander net zo insulineresistent is als hoe ik destijds was.

Hoe ontstaat insulineresistentie?

Door de grote hoeveelheden suiker die we consumeren (ja ook in brood!) raakt de cel, waar het glucose (suiker) in opgenomen wordt, resistent voor insuline. Gevolg is dat de bloedsuikerspiegel gaat stijgen en dus je alvleesklier nog sneller gaat werken om insuline aan te maken (insuline verlaagt bloedsuiker). Dit proces wordt insulineresistentie genoemd. Wanneer je lang genoeg zo doorgaat raakt de alvleesklier op een gegeven moment uitgeput, waardoor er minder insuline beschikbaar is en de bloedsuiker spiegel dus blijft pieken (= diabetes).

Symptomen van insulineresistentie kunnen zijn: insulinebuikje (suiker gaat rechtstreeks op je buik zitten), laagdradige ontstekingen in je lichaam, moeite met afvallen, snellere veroudering, vermoeidheid, je regelmatig moet eten anders voel je je slap/licht in hoofd, cravings, moodswings etc.

Pas je leefstijl aan

Herken je je in de beschreven symptomen dan is het enorm belangrijk dat je zo snel mogelijk je voeding en leefstijl eens onder de loep neemt. Want de kans op het krijgen van onder andere hart en vaatziekten wordt zo echt vele malen groter. Insulineresistentie is omkeerbaar, maar wees er wel snel bij! Ik kan je met adviezen en evt aanvullende supplementen helpen om je insulinegevoeligheid weer te optimaliseren!

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Sap detox voor een gezond lichaam
Volgend bericht
Time to detox!🙌
Wat te doen tegen stemmingswisselingen en PMS

Ingrid Wassenaar

Mijn naam is Ingrid Wassenaar en ik ben hormoontherapeut en orthomoleculair voedingstherapeut. Het is mijn missie om jou te laten inzien hoe belangrijk goede voeding en leefstijl is en wat voor geweldig resultaten een gezonde leefstijl heeft op je lichaam en je hormoonhuishouding. In mijn blogs lees je over hormonen, leefstijl, gezonde voeding en de invloed daarvan op onder andere klachten als PCOS, PMS, stemmingswisselingen, insulineresistentie en psychologische klachten. Lees hier meer over mij.

Meer lezen

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.